Geschiedenis van het Gaasterlands kruidenvarken
In het jaar 2002 is het merk ‘Frievar’ ontstaan in de streek van het zuidwestelijke deel van Friesland, het zogenaamde Gaasterland. In het Gaasterland ontstond een samenwerking van 2 boeren die het ‘Frievar’ op de kaart zette. Frievar varkens zijn varkens die Friese roots hebben. In het jaar 2012 is het merk het Gaasterlands kruidenvarken’ officieel geïntroduceerd. De wortels van deze samenwerking liggen op het bedrijf van boer John Lorist uit Hemelum dat zich bevindt in het Gaasterland. Vandaar de toevoeging Gaasterlands Kruidenvarken.
Waarom kiest Keurslager Kamerling voor Friberne?
Naast het feit dat wij zelf ook Friese roots hebben, delen wij dezelfde missie en visie als de Gaasterlandse varkenshouderijen. Beide partijen willen graag verbinding maken tussen de bewuste en genietende consument die werken aan een eerlijk en lekkerder stukje vlees door op een geborgde, bewuste en duurzame manier te werken met onze producten. Gaasterlandse varkenshouders zijn boeren die bewuste keuzes maken bij het houden van varkens met oog voor dierenwelzijn, omgeving en duurzaamheid.
Het Gaasterlander kruidenvarken als vleesmerk voelt zich niet alleen verantwoordelijk voor de varkens maar voor de gehele keten. Daarom werkt dit bedrijf samen met bedrijven die oog hebben voor zowel dierenwelzijn, milieu en maatschappij. Hierin worden bewuste keuzes gemaakt waardoor alle betrokkenen met een gerust hart en met volle trots achter de producten kunnen staan. Continu ontwikkeld het Gaasterlander kruidenvarken zich door op het gebied van milieu, dierenwelzijn en de maatschappij rekening houdend met economische verantwoording en haalbaarheid. Transparantie staat hoog in het vaandel. Op afspraak zijn de bedrijven ook te bezoeken waar de boeren met trots vertellen over hun varkens.
Vlees zoals vlees hoort te zijn
Een nostalgische smaak, zoals onze grootouders gewend waren, varkensvlees bedoeld voor de bewust genietende consument. Deze unieke smaak wordt ontwikkeld door de goede zorgen door de gehele keten heen. Het vlees van Gaasterlander kruidenvarken heeft een pure, volle smaak dat onder andere gevormd wordt door het mooie gehalte aan intramusculair vet (dit vet zit tussen de spieren). Vet geeft vlees pas echt smaak. Het varkensvlees heeft een magere vetrand met een mooie hoeveelheid smaakgevers in het vlees. Waardoor het extra lekker smaakt.
Zeer vaak krijgen we te horen dat ons vlees een heerlijke bite heeft. Smaakvol vlees met een bite zoals we dat van vroeger kennen.
Het kruidenfeest van de varkens
Elke dag strooien de varkenshouders een door de boeren ontwikkelde kruidenmix naar de varkens. Dit geeft dagelijks een extra positief contactmoment tussen de varkens en de varkenshouders. Op het moment dat de kruidenmix in de hokken wordt gestrooid, staan de varkens al met smart te wachten op de boer. De varkens gaan op de geur van de kruiden af en zoeken al wroetend het lekkerste uit de mix. De varkens worden telkens weer geprikkeld door de intense geur van de kruiden want ze ruiken immers wel 50x beter dan een mens
De selectie van de kruiden is gericht op wat varkens lekker vinden en wat ze van nature al graag eten. Zo bestaat de mix uit minimaal 11 verschillende kruiden, specerijen en zelfs eikenbast. Wilde zwijnen eten erg graag eikels. Het eten van eikels bevorderd het maag/darmstelsel. Dit komt door het looizuur wat in de eikels zit. Wanneer de eikels op zijn doen ze zich te goed aan de eikenbast van de bomen. Dit is in het bos goed te zien waar wilde zwijnen leven. Eikenbast kan dus niet missen in onze mix.
Het welzijn van onze varkens is waar het hoofdzakelijk om gaat. Een goede zorg voor de dieren zorgt voor een betere smaak van ons vlees. De Gaasterlandse varkenshouders werken allemaal volgens het Welfare Quality System. Dit is een Europees opgestelde lijst om de kwaliteit van het leven van dieren te beoordelen en te vergroten. Hierbij wordt beoordeeld op het gebied van goede zorg, voeding, huisvesting en gezondheid.
Enkele voorbeelden waarop Gaasterlandse varkenshouders hun varkens laten opgroeien zijn;
Eventuele behandelingen gebeuren door of onder begeleiding van de dierenarts. Deze vaste dierenarts is onderdeel van het managementteam van de boerderij samen met de voer/management adviseur, de voerleverancier en de boer zelf natuurlijk. Deze samenwerking borgt de continuïteit met als resultaat het hele jaar gezonde varkens.
In onze winkel is al het varkensvlees afkomstig van de varkens van het Gaasterlander kruidenvarken. Niet alleen de karbonades, speklappen, hamlappen en schnitzels. Maar ook in onze worstmakerij en productieruimte worden ook al onze vleeswaren, worstsoorten en maaltijden gemaakt met het Gaasterlander varkensvlees. Kortom, bij ons kunt met een gerust hart terecht voor een heerlijk stukje varkensvlees waar wij samen met de varkenshouders trots op zijn. Verantwoord, betaalbaar en vooral zeer smaakvol genieten!
Voor meer informatie over het gaasterlander kruidenvarken kunt u terecht in onze winkel en op de website www.gaasterlander.nl